Bellator 170

En bitter feide mellom to rivaliserende legender skal avgjøres under Bellator 170 lørdag kveld. Her er en liten forsmak på kampen i lett tungvekt mellom Chael Sonnen og Tito Ortiz.

Etter en lengre tid med hanskene godt plassert oppe på hylla skal superveteranene Chael Sonnen og Tito Ortiz møtes til kamp lørdag kveld. Begge har oppnådd kjendisstatus gjennom UFC – verdens største kampssportorganisasjon, men denne gangen er scenen satt i Bellator, organisasjonen som i den senere tid har opparbeidet seg et rykte som de pensjonerte fighteres tumleplass.

Chael Sonnen hadde på et tidspunkt hele den kampsportinteresserte verden i sin hule hånd. Han var ‘bad boy’ nummer en i UFC, hadde en særegen evne til å sette både journalister, motstandere og menigmann på plass med sin kvikke tankegang og blomstrende artikulasjon – og han var ikke minst god. Veldig god. Støttet av sine framifrå bryteferdigheter og eksepsjonelle ground-and-pound var han helt i verdenstoppen. Han hadde sågar den på den tiden uslåelige Anderson Silva fullstendig i kne i to separate tittelkamper, uten at han noen gang klarte å holde det helt til siste bjelleklang.

Så populær var Sonnen at de fleste tok det for gitt at han var mannen som på sikt skulle ta over for UFC-president Dana White. Ja, noen mente sågar at han også burde tatt over for USAs president når tiden ble moden. Slik skulle det imidlertid ikke bli.

Sonnen var allerede i dopingjegernes søkelys etter sin første tittelkamp mot Silva i 2010. En urinprøve viste at han hadde 17 ganger så høye testosteronverdier som den gjennomsnittlige mann. Langt over den tillatte grensen, og ble følgelig utestengt ett år. Den virkelige nedturen kom likevel først i 2014. Den amerikanske gangsteren skulle etter planen være en av trenerne for realityshowet ‘The Ultimate Fighter’. Motstanderlagets trener var ingen ringere enn brasilianske Wanderlei Silva, noe som fikk det til å koke i mange MMA-interessertes blodkar. I en ufattelig farse endte alt med at begge to avla positive dopingprøver. Sonnen la på sin side alle kortene på bordet og innrømmet systematisk doping gjennom store deler av karrieren. Han ble kort tid etter utestengt fra UFC, som et ekte symbol på dopingproblematikken organisasjonen har opplevd under store deler av 2000-tallet.

Tito Ortiz er også en av de aller største navnene i UFC-historien. Han debuterte helt tilbake i 1997 og var mesteren i lett tungvekt i flere år ved starten av dette millenniet. I 2012 la han i utgangspunktet hanskene på hylla for godt, men som alle vet er det ingenting som heter å pensjonere seg innen kampsportindustrien. Når pengene kom på bordet fra Bellator i 2014 var han ikke sen om å komme seg tilbake på treningssenteret igjen.

‘The Huntington Beach Bad Boy’ avsluttet UFC-karrieren med seks tap på sju kamper, men mot litt lettere motstand i Bellator har resultatene vært rimelig brukbare. Etter to seiere mot henholdsvis Alexander Shlemenko og Stephan Bonnar ble han tildelt en tittelkamp mot Liam McGeary i september 2015. Der ble det imidlertid et tap på submission allerede i første runde.

Sonnen og Ortiz’ rivaleri går nærmere 20 år tilbake i tid. I 1998 møttes kamphanene på brytematta i den utstrakte collegeidretten. Den to år yngre Sonnen overrasket alle med å beseire den mer erfarne og renommerte motstanderen på bare 44 sekunder. Ortiz hadde allerede gått to MMA-kamper i UFC på dette tidspunktet og følte seg fullstendig ydmyket av sin munnrappe motstander.

Nå, 19 år senere, er det vanskelig å vite helt eksakt hva vi får servert. Sonnen har ikke gått kamp på over tre år og har måttet jobbe for at kroppen skal ha kunnet kvitte seg med alt avfallet som har blitt puttet inn gjennom karrieren, mens Ortiz også har nærmere halvannet år uten et opphold i oktagonet.

Ved første øyekast er det liten tvil om at Sonnen får et tidlig favorittstempel. Det er ikke mange år siden han presterte opp mot den absolutte verdenstoppen. Tito har på sin side sakte, men sikkert dalt ned fra toppen siden han slo Ken Shamrock helt tilbake i 2006. Han har selvfølgelig hatt noen oppturer fra tid til annen, men tar man en nærmere titt på kamphistorikken er det mye rødt å finne. Alt tyder på at Chael Sonnen tar med seg dominansen han har på alle presseforestillinger inn i oktagonet og benytter sin utsøkte ground-and-pound til å skambanke motstanderen nok en gang.

Betsson gir deg for øyeblikket 1,47 i odds på en Sonnen-seier. Vi tipper den kommer i 2.runde.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR