UFC 217

Det var knyttet enorme forventninger til nattens UFC-stevne fra ærverdige Madison Square Garden, men ingen kunne forutse hvilket fyrverkeri det skulle bli. I sentrum av det hele – legenden George St-Pierre.

Legenden er tilbake

Fire år hadde gått siden ha la hanskene på hylla etter å ha beseiret Johny Hendricks med knappest mulig margin i sitt niende strake tittelforsvar i weltervekt. I natt var George St-Pierre tilbake i mellomvekt for å bli den fjerde utøveren gjennom tidene med titler i to ulike vektklasser.

Mange var skeptiske til GSPs retur til oktagonet. Kritikerne mente at fire år utenfor sporten var altfor lenge, samtidig som de kritiserte canadieren for å se utrent ut. Under UFC 217 fikk de virkelig svar på tiltale. De ekstra sju kiloene mellomvektsklassen tillater var representert som pur muskelkraft og «Rush» så ut som om han var hogd ut i granitt der han entret manesjen til ellevill jubel fra et fullsatt Madison Square Garden.

Første runde gikk utvilsomt til utfordreren. Den regjerende mester Michael Bisping var mer nølende enn vi er vant til å se ham og mot slutten av runden fikk GSP også inn sin karakteristiske nedtaking med ren muskelstyrke.

De ekstra kiloene betyr imidlertid også at det er vanskeligere å holde koken oppe gjennom samfulle 25 minutter. Allerede tidlig i andre runde ble det tydelig at Bisping var best rustet kondisjonsmessig. Det canadiske ikonet viste seg å være tregere i bevegelsene og var ikke lenger like offensiv i stilen. Dette utnyttet britiske Bisping og dominerte kampen stående.

I tredje runde var det tydelig at St-Pierre hadde endret strategi. Etter kun få sekunder var Bisping på nytt nede på matta, men til tross for at GSP lå øverst var det den regjerende mesteren som leverte de giftigste slagene. En blodig og forslått utfordrer trakk seg dermed tilbake på beina for å fortsette kampen i det som opprinnelig er Bispings arena. Stående fighting. Ut fra ingenting traff imidlertid GSP plutselig klokkerent med en hook som sendte 38-åringen fra Manchester rett i gulvet. St-Pierre fulgte opp med en rekke albuer før han sømløst tok ryggen og satte inn en ‘rear naked choke’. Tro til sin karakter nektet Bisping å gi seg, men endte isteden opp bevisstløs før han ble reddet av dommer John McCarthy.

Dermed kronet George St-Pierre et fantastisk comeback med å bli den fjerde i historien til å bære tittelbeltet i to forskjellige vektklasser i UFC. En eksklusiv klubb bestående av Randy Couture, BJ Penn, Conor McGregor og GSP. Nå venter sannsynligvis en kamp mot australieren Robert Whittaker i første halvdel av 2018.

Dillashaw tilbake på tronen

T.J. Dillashaw vant bantamvektstittelen fra Renan Barao i mai 2014, men måtte se beltet glippe da Dominick Cruz returnerte fra et lengre skadeavbrekk i starten av 2016. Senere samme år ble Cruz utklasset av det nye håpet til Team Alpha Male, Cody Garbrandt. Nå var det duket for et ekte hatoppgjør mellom Garbrandt og Dillashaw. Sistnevnte har nemlig vært medlem av samme lag i lengre tid, men fikk sterk kritikk for sin voldsomme væremåte og forlot Alpha Male i harnisk.

Etter en jevn førsterunde fikk Dillashaw inn flere tunge treff tidlig i andre runde. Han traff med et spark til hodet som tydelig gjorde Garbrandt groggy. Deretter plantet han en velplassert høyre som senket mesteren, før det hele ble avsluttet med en rekke slag på bakken.

31 år gamle Dillashaw er dermed bantamvektsmester for andre gang. Umiddelbart etter kampslutt avslørte han sin neste plan. Tittelkamp mot Demetrious Johnson i fluevekt.

Punch from a rose

I kvinnenes stråvektsdivisjon var det ingen som hadde tro på at amerikanske Rose Namajunas skulle kunne utfordre den polske superkvinnen Joanna Jedrzejczyk. Jenta fra Milwaukee med litauiske aner viste imidlertid tidlig at hun hadde helt andre planer. Fra første sekund tok hun kommandoen, uredd og offensiv. Hun sendte polakken i kanvasen allerede før to minutter var gått, men klarte ikke å holde «Joanna Champion» nede. Kun ett minutt senere ble likevel de polske lysene slukket da Rose traff med en brutal venstrehook. Slagserien som fulgte var så voldsom at Joanna faktisk overgav seg ved å «klappe ut» før dommeren fikk avsluttet kampen.

Dermed går Rose Namajunas inn i historien som den tredje kvinnelige stråvektsmesteren. Det blir interessant å se hvilken retning UFC velger for divisjonen. Får Joanna en umiddelbar returkamp eller går muligheten til en av hennes tidligere tittelutfordrere?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR