UFC 214 Cyborg vs Evinger

Den legendariske Cris Cyborgs UFC-karriere har vært mildt sagt humpete, men på lørdag skal hun endelig krones. Om ikke en veteran fra Missouri bestemmer seg for å ødelegge festen.

 

Mester uten divisjon

Sammen med Ronda Rousey har brasilianske Cris Cyborg gjennom det siste tiåret blitt sett på som de to ubestridt beste kvinnelige MMA-utøverne verden har sett. Det ble i mange år snakket om en potensiell superfight mellom Rousey og Cristiane Justino som hun egentlig heter. Mesteren i Strikeforce og senere Invicta har hele tiden vist en viss interesse for en slik kamp, men som en fysisk større kvinne har hun også vært klar på at å gå ned til bantanvekt (135 lbs) er en umulighet for henne. Derfor han hun blitt værende i fjærvekt (145 lbs) hvor hun har forblitt ubeseiret helt siden hun tapte sin første profesjonelle kamp tilbake i 2005.

Det kom som en overraskelse på mange når UFC annonserte at de hadde signert den 32 år gamle brasilianeren i starten av 2016. Ikke overraskende kvaliteten tatt i betraktning, men overraskende i den grad det ikke fantes noen vektklasse for henne i UFC. Organisasjonens håp var nok at hun skulle kunne presse seg ned i bantamvekt, men det var fremdeles uaktuelt for den brasilianske folkehelten. Dette har ført til at hennes to UFC-kamper har gått i en catchvekt av 140 lbs, noe som bare gjør alt enda merkeligere. Der har hun for øvrig feid Leslie Smith og Lina Lansbury av banen.

Cyborg-sagaen tok enda en bisarr vending når UFC bestemte seg for å opprette en fjærvektsdivisjon for henne, men at hun som den suverent beste utøveren ikke var involvert i den innledende tittelkampen. Senere har det kommet frem at den virkelige årsaken til at hun avslo den første tittelmuligheten var problemer med antidopingreglementet. Hun fikk opprinnelig en straff for bruk av vanndrivende stoffer, men har i etterkant fått gyldig medisinsk lisens for bruken.

 

Divisjon uten mester

Dermed gikk tittelkampen i kvinnenes fjærvektsdivisjon mellom Germaine de Randamie og folkekjære Holly Holm. Nederlenderen vant til slutt en jevn kamp, men ikke uten kontroverser. De Randamie slo ved to anledninger Holly Holm kraftig etter at gongongen hadde gått for rundeslutt, noe som uten tvil påvirket amerikaneren. Holm klagde i etterkant inn avgjørelsen til NYSAC (New York State Athletics Commision), men fikk ikke medhold.

Fjærvektssagaen fortsatte imidlertid i stor stil når den nye mesteren de Randamie nektet å møte Cyborg til et umiddelbart tittelforsvar og sporenstreks ble fratatt sin nyvunne tittel. I et intervju med Ariel Helwani på ‘The MMA Hour’ denne uken fortalte den nederlanske politikvinnen at hun avslo kampen av tre grunner. Først på grunn av en håndskade som oppstod i kampen mot Holm. Denne trengte mer tid til å leges. Deretter fordi hun kun ser på MMA-utførelsen som en hobby. Hun jobber som politi i Amsterdam på heltid og hadde rett og slett ikke mulighet til å være kampklar til UFC 214 natt til søndag. Den siste årsaken var om mulig den mest tungtveiende og gikk på at hun ikke aksepterte utøvere som benyttet seg av steroider. Dette med en tydelig henvisning til Cyborgs utestengelse i 2012 og hennes lisens til å benytte vanndrivende stoffer, noe mange bruker for å maskere andre substanser i kroppen.

 

Divisjonens nye mester

En skal være forsiktig med å anklage en såpass stor organisasjon som UFC for dobbeltmoral, men det er ingen tvil om hvem de ønsker skal være fjærvektsdivisjonens nye vokter. Der andre, mer kjente navn har fått beholde sine titler gjennom lange tider, måtte relativt ukjente Germaine de Randamie pent levere inn et lite brukt belte uten forvarsel.

Cyborg må imidlertid komme seg forbi den regjerende bantamvektsmesteren i Invicta, Tonya Evinger først. I offisielle kamper er hun ubeseiret siden 2011, men det skal nevnes at hun tapte mot Raquel Pennington i et forsøk på å få delta i ‘The Ultimate Fighter’ høsten 2013 og at hun egentlig tappet til en armbar fra Yana Kunitskaya så sent som i november i fjor. Denne avgjørelsen ble imidlertid gjort om til en ‘no contest’ da Evinger sendte inn en klage på en formell dommerfeil etter kampen. Returkampen gikk greit i 36 år gamle Evingers favør.

Nå har hun altså signert med UFC og tar en kamp med den fryktinngytende Cris Cyborg på en måneds varsel. Jeg har en følelse av at UFC får det akkurat som de vil. Cyborg sliter vanligvis med å presse seg ned i fjærvekt, mens Evinger har gått kamper så langt ned som i fluevekt. Styrke- og størrelsesforskjellen blir altfor stor til at det kan komme en overraskelse her.

Endelig skal Cyborg på tronen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR