UFC on FOX 25

Mellomvektsdivisjonen har stått på vent mer eller mindre siden Michael Bisping fikk beltet for over ett år siden. Natt til søndag møtes to fightere som også ønsker å melde seg på i tittelkampen.

Jakten på en tittelkamp

Britiske Michael Bisping sjokkerte hele MMA-verdenen når han tok en kamp mot den regjerende mesteren Luke Rockhold på kort varsel og knocket ut storfavoritten i første runde. Mange var skeptiske til at «The Count» i det hele tatt skulle få en tittelkamp, og når han fikk snakket seg frem til et tittelforsvar mot nærmest urangerte Dan Henderson fikk kritikerne vann på mølla. Hendo er riktignok en legende, men var langt unna nivået til de fremste utfordrerne i vektklassen.

Nå har det gått ni måneder siden kampen mot Henderson og Bisping har fremdeles til gode å få booket en ny kamp. Først var tanken at han skulle gå kamp mot George St-Pierre i hans comeback ved UFC 213, men dette ble også utsatt. For to uker siden gikk Robert Whittaker og Yoel Romero kamp om et midlertidig tittelbelte og lovnader om en snarlig dyst mot briten. Problemet er at Robert Whittaker pådro seg en leddbåndsskade i kneet i løpet av seierskampen, og sannsynligvis ikke kan gå kamp igjen før i 2018. Nå begynner det å hope seg opp med utøvere som føler de har gjort seg fortjent til en tittelkamp i den kompetitive mellomvektsdivisjonen.

En mesters fall

Chris Weidman hadde verden for sine føtter når han på brutalt vis knocket Anderson Silva ned fra hans høye mellomvektstrone for fire år siden. Med en enormt sterk brytebase forsvarte han først tittelen i returkampen mot Silva i kampen som huskes for det fryktelige beinbruddet, før legendene Lyoto Machida og Vitor Belfort enkelt ble tatt hånd om. Sportens gamle stjerner var feid unna, men så kom den nye generasjonen og feide jorden under føttene på den nå 33 år gamle Weidman.

Giganten Luke Rockhold erobret beltet etter en TKO i 4.runde i desember 2015. Etter et lengre skadeavbrekk skulle jakten på et nytt tittelbelte starte mot cubaneren Yoel Romero, men etter å ha dominert kampen de to første rundene ble han truffet av et brutalt kne til hodet og gikk rett i kanvasen.

Weidmans forrige kamp var mot den sterke nederlenderen Gegard Mousasi. Nok en gang dominerte han kampen, men ble rammet av kontroverser. Mousasi traff med flere knær til hodet som dommer Dan Miragliatta mente var ulovlige. Da han stoppet kampen for å tillate Weidman legetilsyn ble han gjort oppmerksom på at sparkene likevel var lovlige. Legene mente amerikaneren ikke var skikket til å fortsette, og plutselig stod Weidman igjen som taper for tredje kamp på rad.

Ung urokråke i feil vektklasse

Kelvin Gastelums talent har det aldri vært noen tvil om. I en alder av 25 år har han allerede beseiret en rekke av UFCs aller største navn. Hans største konkurrenter så langt har nemlig vært badevekten og lette rusmidler. Ikke mindre enn tre ganger har han veid inn langt over weltervektsgrensen på 170 lbs. Sist når han egentlig skulle gått mot Donald Cerrone i november i fjor. Dana White ble da så rasende at han beordret Gastelum til å gå opp en vektklasse. Som sagt så gjort, og han beseiret enkelt veteranen Tim Kennedy desember samme år. Etter dette gikk han en kamp mot brasilianske Vitor Belfort i mars i år. Det ble selvfølgelig en enkel seier mot den falmende storheten, men etter kampen testet han positivt for marihuana, noe som gjorde at resultatet ble endret til ‘no contest’, han ble suspendert i 90 dager og fikk kampen mot Anderson Silva utsatt. Nå gjenstår det å se om han har fått vekta og livet på rett kjøl. Da kan også han gå helt til topps i mellomvekt.

Hvem melder seg på i tittelkampen?

Vinneren av dette prestisjeoppgjøret ville normalt sett vært helt der oppe i diskusjonen om en kommende mesterkamp, men i mellomvekt virker alt å være fullstendig uoversiktlig for øyeblikket. Vi vet fremdeles ikke om det er Robert Whittaker, Yoel Romero, George St-Pierre eller Luke Rockhold som kommer til å få den neste sjansen mot Bisping.

Chris Weidmann kommer nok til å være fysisk dominerende i dette oppgjøret. Hans størrelse og glimrende bryteferdigheter gjør at Gastelum skal få kjørt seg defensivt i clinch-arbeidet natt til søndag. Weidman har dominert både Romero og Mousasi før kampene har snudd på sekundet. Som det sårede dyret han er etter tre strake tap er det ingen grunn til at han ikke skal kjøre over den betraktelig kortere Gastelum fra start under hovedkampen på kortet i Long Island.

Unngår han et lykkeslag fra Gastelums tunge labber bør Chris Weidman være tilbake på vinnersporet med en tittelkamp i siktet langt der fremme.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR